חלומות מתוקים: חשיבות השינה לבריאות
שינה טובה היא חלק בלתי נפרד מאורח חיים בריא והיא מהווה מנת חוזק לגוף המבקש להתאושש לאחר יום שלם של פעילות ערה. הצורך בשינה הוא צורך שמלווה אותנו מהרגע בו אנחנו נולדים, ואפילו ברחם אמנו, ועד לימי הזקנה שלנו. אנשים שאינם ישנים מספיק הם לרוב אנשים עצבניים יותר, תזזיתיים יותר, המתקשים לתפקד באופן מלא במהלך היום.
במהלך השינה אנחנו צוברים אנרגיות לקראת יום המחרת, מעניקים לגוף מנוחה הדרושה לו לאחר יום של פעילות אינטנסיבית ונותנים למערכות הגוף מרגוע. בנוסף, שינה מסייעת לתהליך עיכול נכון של אוכל ומעניקה למערכות השרירים בגופנו מנוחה הכרחית.
הקניית הרגלי שינה נכונים חשובה מאד ופתרון בעיות שינה הוא טיפול הכרחי למי שסובל מהרגלי שינה שאינם תקינים. אדם רגיל ובריא ישן כשליש מחייו, כתינוק שעות השינה שלו מרובות ומתרחשות על פני רוב שעות היממה ולאחר השנה הראשונה לרוב מתייצבת השינה על פני כ-8 שעות ביממה.ככל שאנו מתבגרים הופכת השינה קטועה יותר ולכן קשישים רבים מתקשים לישון יותר משעות אחדות בכל יום.
טיפול בבעיות שינה
אנשים רבים סובלים מבעיות שינה ומקושי להירדם. בין הסיבות לבעיות השינה: קשיי נשימה, חריקת שיניים, שעות שינה בלתי סדירות לאורך תקופה ארוכה, הירדמות בשעות מאוחרות מדי, נדודי שינה הנובעים ממחשבות או מבעיות פסיכולוגיות שונות, קושי להתמודד עם שינויים באקלים ועוד סיבות רבות ומגוונות.
מכוני השינה מציעים כיום טיפול לרוב בעיות השינה. לפני קביעת דרכי הטיפול בבעיית שינה זו או אחרת, עובר המטופל סדרת בדיקות. בין היתר מוזמן המטופל לישון שנת לילה מלאה במכון השינה, במהלכה מנטרים אותו ומזהים בעיות שונות, בניסיון להתאים לו דרך טיפול אישית.
לאחר אבחון זה נקבעת דרך הטיפול, בין אם על ידי טיפול פסיכולוגי, טיפול נשימתי כלשהו או אפילו טיפול תרופתי על ידי כדורי שינה. חשוב לציין שטיפול בכדורי שינה הוא טיפול נפוץ שלעיתים לא דורש אבחון מיוחד במכון שינה, אלא הפנייה וקבלת מרשם מרופא המשפחה.
טיפול פסיכולוגי עשוי לסייע למתקשים לישון במידה והקושי נובע מבעיות נפשיות כמו דיכאון, התקפי חרדה או בעיות אחרות ואילו טיפול נשימתי מסייע במקרים של הפסקת נשימה או נחירות המביאות להתעוררות – גם ירידה במשקל עשויה לסייע במקרים אלו.
טיפים לשינה טובה
שינה טובה מתחילה בשגרת יום מסודרת הכוללת ארוחות בשעות קבועות, קימה ושעת שינה קבועים והימנעות משנת יום ארוכה מדי. בנוסף, כדאי להימנע משתיית משקאות רווי קפאין במהלך הערב ולא לצרוך מזון כבד מדי שיקשה על העיכול בזמן השינה.
ארגון סביבת השינה הוא עוד טיפ חשוב – כדאי לבחור במקום מאוורר, לקנות מזרן נוח שתומך בגופנו, לכוון את הטמפרטורה בחדר כך שתהיה נעימה – לא חמה מדי ולא קרה ולהחשיך את החדר. בנוסף, לשמור על שקט בבית בזמן שנת הלילה.
במידה ואנו סובלים מנדודי שינה, כדאי לצאת מהמיטה ולעשות משהו – לקרוא ספר, לראות טלוויזיה, לגלוש באינטרנט או לשטוף כלים – פעולות מרגיעות אלו יצרו עייפות מתחדשת וכשנחזור למיטה נהיה כבר עייפים ומוכנים שוב לשינה.
לבסוף, חשוב להשאיר מחוץ למיטה את דאגות היומיום. ניתן לעשות זאת על ידי שיחה מסכמת של היום ושיתוף בן הזוג בתלאות היומיום שלנו, כתיבה על הדברים המטרידים אותנו או שיחה עם חבר טוב שיעודד אותנו.
תגובות אחרונות